search instagram arrow-down

DSC_0336s

A dancemat

revolutionary abstraction rolled utopia bulldozing cliché rubbed atlas something else

A dance-studio is a place, which is considered as one of the places where a choreographer works. The focus of this project is in one particular material object often used in the dance-studios: a dancemat. A dancemat offers a techno-industrial plane, which rubs off and erases the characteristics of the surface beneath it attempting to homogenize the surface of the space. It offers a feeling of safety and it is an ideal plane to work. It separates the bodies above the messy and noisy ground. The dancemat offers an apparent neutralized and atemporal topography in which the body is put, thrown and positioned on. The dancemat is a place, which is nowhere and at the same time it has a possibility to interact with many spheres e.g. ballet, butoh and belly-dance. Literally, the sensuous body is rubbed against a dancemat. It is also a by-product of oil. In this project a choreographer examines the materiality of the dancemat by displacing it from its appropriate use. The project oscillates through on-going metamorphosis that proliferate simultaneously to living sculpture, dance, choreography, installation, performance and live-art. Performance can include discussion with viewers.

The performance is durational and a viewer can follow it the time s/he wants.

Space: dance-studio / gallery-space / outdoors

The project has been supported by O Espaço do Tempo -residency, Portugal, and Performing Arts Research Centre, Tutke, Helsinki

dancematcovfb.jpg

///

revolutionary abstraction rolled utopia bulldozing cliché rubbed atlas something else

Tanssistudio on  yleisesti ymmärretty olevan yksi paikoista, jossa koreografi työskentelee. Projektin keskiössä on yksi tanssistudiossa käytetty erityinen materiaalinen objekti: tanssimatto. Tanssimatto tarjoaa tekno-teollisen pinnan, joka peittää sen alla olevat ominaisuudet. Se tarjoaa turvallisen alustan, jolla liikkua. Tanssimatto homogenisoi tilaa. Sen on tarkoitus olla ideaali pinta työskennellä. Se erottaa ruumiit sekavasta ja äänekkäästä maaperästä. Tanssimatto tarjoaa näennäisen neutralisoidun ja ajattoman topografian, jolle ruumis asetetaan, saatetaan ja asemoidaan. Tanssimatto on paikka, joka ei ole missään, mutta samanaikaisesti sillä on kyky olla yhteydessä moneen eri sfääriin esimerkiksi balettiin, butoon tai vatsatanssiin. Aistivaa ruumista hierotaan kirjaimellisesti tanssimattoa vasten. Tanssimatto on myös  öljyn johdannaistuote. Projekti liikkuu erilaisten muotojen välillä, ja se voi olla yht’aikaa elävä veistos, koreografia, tanssi, installaatio, keskustelu ja performanssi.

Tila: Tanssistudio / galleriatila / ulkotila

Esitys on pitkäkestoinen ja sitä voi seurata haluamansa ajan.

DSC_0284s   odtstudio9

 

This entry was posted in ///.