A matfighter

Written in

by

.

A dancemat is commonly used object in the studios and stages in the field of performing arts. A dancemat offers a techno-industrial plane, which rubs off and erases the characteristics of the surface beneath it attempting to homogenize the surface of the space. It offers a feeling of safety and it is an ideal plane to work. It separates the bodies above the messy and noisy ground. The dancemat offers an apparent neutralized and atemporal topography in which the body is put, thrown and positioned on. The dancemat is a place, which is nowhere and at the same time it has a possibility to interact with many spheres e.g. ballet, butoh and belly-dance. Literally, the sensuous body is rubbed against a dance-mat. It is also a by-product of oil. In O Espaço do Tempo –performing arts -residency choreographer took the dancemat into a closed bull-fighting arena. The video is a documentation of this showdown.

This video is part of the project A dancemat. Duration: 9 minutes

Camera: Vincent Roumagnac

 

.

FIN

Tanssimatto on yleisesti esittävän taiteen studioissa ja näyttämöillä käytetty objekti. Tanssimatto tarjoaa tekno-teollisen pinnan, joka peittää sen alla olevat ominaisuudet. Se tarjoaa turvallisen pinnan, jolla liikkua. Tanssimatto homogenisoi tilaa. Sen on tarkoitus olla ideaali pinta työskennellä. Se erottaa ruumiit sekavasta ja äänekkäästä maaperästä. Tanssimatto tarjoaa näennäisen neutralisoidun ja ajattoman topografian, jolle ruumis asetetaan, saatetaan ja asemoidaan. Tanssimatto on paikka, joka ei ole missään, mutta samanaikaisesti sillä on kyky olla yhteydessä moneen eri sfääriin esimerkiksi balettiin, butoon tai vatsatanssiin. Aistivaa ruumista hierotaan kirjaimellisesti tanssimattoa vasten. Tanssimatto on myös öljyn johdannaistuote. O Espaço do Tempo esittävän taiteen residenssissä koreografi vei maton paikalliselle käytöstä poistetulle härkätaisteluareenalle. Video on tallenne tästä yhteenotosta.

Kesto: 9 minuuttia

Kamera: Vincent Roumagnac

Tags

Website Powered by WordPress.com.